29. jul, 2019

50 år och resa till Prag

Länge sedan jag skrev igen, och jag vill gärna uppdatera lite oftare för det är så mycket jag vill skriva ner i min lilla blogg/dagbok. Detta inlägg blir 1 av två för jag lär nog dela upp inlägget denna gång för det har varit mycket nu ett tag. Jag börjar med att skriva kring familjens resa till Prag och min 50 års dag där, sedan tar vi del två som blir när vi åkte till mina föräldrars sommarstuga för att ha lite kalas, cykling och annat kul. Avslutar kring lite tankar kring fortsatta träningen och nya mål som har satts för ht 2019 och även 2020.

Jag och hela min lilla familj åkte till Prag den 13 juli med flyg från Arlanda och vi landade på Tjeckisk mark vid 16:40. Vi var riktigt duktiga, för vi tog buss och tunnelbana in till city för att sedan gå den sista biten till hotellet (det var Sara som hade den stora kollen här, måste jag erkänna!!).

Efter att vi hade checkat in och vilat en liten stund så drog vi ut på stan för att äta lite god middag och kolla lite hur det såg ut i den närmaste omgivningen och planerade för morgondagens sighteeing.

När jag vaknade den 14 juli som var min 50 års dag så firade vi lite med skumpa, hade fått mina fina paket redan innan vi åkte från Lövänget❤. Hade fått ett nytt större objektiv  till min kamera, ett presentkort från Live it och doftljus, så jag var verkligen jättenöjd!! Efter frukost på hotellet gick vi mot stan och det första vi ville se var:

Gamla stadens torg och det astonomiska uret, jätte mysiga gränder och fik så vi satte oss att fika på ett mysigt fik alldeles bredvid det astonmiska uret. Erik beställde en glass som var så stor att han inte orkade med att äta upp den, och då är glassen stor🤪. Efter att vi hade fikat så fortsatte vi vår promenad mot Karlsbron. Vi gick även upp på Mala strana tornet för att se Prag uppifrån, blev många trappor att gå upp😋. Mala Stana är även känt som "Lillsidan", kallades ursprungligen för Prags mindre stad. Har varit mycket översvämningar, eldsvådor och krig vid denna sidan av stan. Väl framme på Karlsbron som var mycket speciell (gotisk stil) gick vi över mot borgomårdet. 

 

 Efter att vi ätit lite lunch på andra sidan Karlsbron fortsatte vi upp mot Pragborgen och det kungliga slottet som var väldigt präktigt och vackert, det var fritt inträde in Pragborgen så vi gick runt och tittade på alla statyer och vacker konst som var på borgen och slottet.

När vi började gå ner igen mot gamla torget stannade vi till vid en mycket mysig pub, som visade sig vara Prags äldsta (1378) och de hade inrett puben tidsenligt så även klädseln på de som serverade. Så Janne och Danne drack dagens första öl här, och njöt förstårs😀. Själv tog jag och Sara dagens bubbel och Erik en jos (servitrisen såg lite misstänkt på honom och frågade om han hade haft en dålig natt när han bara skulle ha jos😋).

När vi kom tillbaka till hotellet visade det sig att vi hade gott nästan 2 mil denna dag så vi var lite trötta i fötterna, vi bytte om snabbt för vi skulle gå tillbaka till gamla stan där Hard rock café låg och där ville jag äta min födelsedagsmiddag. Åt en god hamburgare med tilltugg, vi gick sedan vidare till en annan pub för att se på lite folk och fä i Prag. En mycket bra dag, med många bra intryck.

Dag två, bestämde vi oss att ta spårvagnen till centrum för att ta oss sedan upp till Petrin kullen via Bergbanan. Petrinkullen är ett grönområde med skog och odlad mark, och ett kloster där man tillverkade vin. Vi var till utkikstornet, spegellabyrinten och även till Stefaniks observatorium som blev en riktig rolig upplevelse. Vi var nog bland de första in på Stefaniks observatorium, och tur var nog det för vi fick känna oss lite speciella när en av guiderna frågade om vi ville följa med honom upp och se den nyare teleskop som de hade i byggnaden och vi fick se hur den fungerade och även kika lite hur kraftig den var. Vi gick ner för Petrinkullen och stannade till på en biergarten för att smaka på inhemsk öl, väldigt mumsig, kände mig verkligen som en turist. På eftermiddagen så gick vi lite i affärer och jag blev så glad för Sara hittade så fina kläder till sig som inte blev så dyrt, och Erik och de andra grabbarna gick in på ett skrotmusem där de hade byggt transformers av skrot mm, också sevärt för de som gillar supermans mm. På kvällen åt vi på en italiensk restaurang, fegade lite här och åt inget inhemskt. Var ganska trött på kvällen så vi stannade till på en pub och satt och snackade innan det var dags att lägga sig, så man orkade upp till taxin som skulle föra oss till flygplatsen igen.

Kan verkligen rekomendera Prag, så mycket att se och uppleva och de som gillar öl så är det himmelriket för det finna många olika sorter och märken att smaka. Priserna i stan är också ok när man ska äta, dricka, fika mm. 

Är så nöjd med min födelsedagsresa, hade ju valt själv att inte ha något stort kalas utan ville åka iväg med mina allra närmaste för att fira lite, sedan hade jag ju planerat lite kalas vid sommarstugan med resten av mina❤, som jag kommer skriva om i del två. 

Tack Erik, Sara Danie och självklart Jannel att ni följde med och gjorde resan så bra (Sara du är superbra som reseledare!). Ni är bara så bäst!!!

Ta hand om er så kommer snart del två ut. Lägger ut lite bilder också på resan.

Kram

 

Kommentarer

30.07.2019 20:09

Sara

Hihi var jättekul att få visa med hela handen vart vi skulle 😉💕 är gärna reseguide fler gånger 😁 kanske kan vara en framtida karriär 😂😂