13. aug, 2018

Uppdatering

Då var sommarsemstern slut och det känns faktiskt lite skönt att få komma tillbaka till vardagen igen med alla rutiner som ex äta bra mat och gå och lägga sig i någorlunda tid😲.

Känner nu att det är dags för en uppdatering kring vad jag planerar för mina Buzbrothers i höst/vinter. Har varit lite dåligt med träning nu under sommaren när det har varit så varmt ute och det har varit mest bad och kortare promenader med dem.

Vi har börjat tränat för en tjej som heter Matilda Hedin som är från Gustafs, och det känns riktigt bra. Hon har mycket egen praktiskt erfarenhet av jakt och är med och anordnar jaktprov och tävlar även själv med sina jaktlabbar. Så det känns som hon kan det här med apportering av vilt/dummies och är duktig på att lära ut. Jag träffade henne första gången när hon var hjälpintstuktör till Work in teams b-provs kurs i våras.

Mina hundar har tyvärr inte jobbat med vilt tidigare när vi inte har haft tillgång till viltet, utan jobbat på med våra dummiesar. Så när jag gick kursen så fick jag en riktigt aha upplevelse när jag fick möjligheten att träna för Matilda dag 2, vid kurstillfället. Zune tyckte detta var riktigt roligt och så även jag, och det gav oss mersmak på mer träning med vilt.

Fick även till oss att vi tränat på tok för lätt och jag måste nu ge Zune mer utmaningar för han kan! Så målet för honom i höst/vinter blir att fortsätta att träna för Matilda på hennes marker i Gustafs för att bli mer stabila i apporteringen och öka svårighetsgraden (det vill säga längre avstånd/ öka svårighetsgraden och Zune måste få mer rutin på att slå på nosen när han ska ). Jag behöver också få stöd i hur jag ska hjälpa honom på bästa sätt så att det blir rätt förutsättningar i arbetet både innan skicket och ute på fältet.

Jag ska även försöka med att träffa mina hundtränar kompisar Agneta, Gunilla och Solveig, så vi kan träna lite tillsammans, det blir ju lite lättare och roligare när man är fler som kan peppa när det är svårt. Jag har ju även lite tur att Janne mer än gärna hjälper till när jag behöver träna apportering/sök, svårt att göra allt själv😋.

Målet blir kanske till nästa år att gå lite fler WT prov och kanske starta nkl i jakt, få se hur modiga vi är...

Bozze ska även han få träna för Matilda, han har varit lite osäker i att apportera vilt men tror det börjar lossna nu och det känns som det är rätt läge nu att sätta lite krav nu i apporteringen. Hans stora uppgift i höst blir att träna för att gå ökl i viltspår, så det blir mycket tid med husse så de kan gå prov nu i höst. Har gått riktigt bra fram tills i går då jag inte riktigt vet vad han höll på med i spåret inte var det spår i alla fall..... Vi pausar några dagar och provar igen till helgen, så hoppas vi att det bara var en tillfällighet. Vi ska nog även gå lite jaktlydnad med Work in team när det blir tider ute för gruppträning, för han behöver träffa andra hundar. Så blir det så klart en hel del apporteringsträning..

Ska även till tandläkaren med honom nästa vecka när han har fått frakturer på två framtänder, kan vara så att det inte känns bra i munnen så han måste till tandläkaren hos Vettris för koll😥.

Något jag även ser fram emot är att åka iväg till en tränare som heter Eva Thorén Söderström tillsammans med Agneta, Gunilla och min syster Malin. Ska bli så kul att förhoppningsvis få ännu mer kunskap hur man ska träna och göra för att vi ska bli ett bra team Zune.

Var iväg i går till Gustafs och tränade för Matilda och det gick riktigt bra, trots regn och rusk. Han greppar fint viltet, och bra även ut, in och avlämningar samt arbetsminne. Zune behöver träna mer med vilt, avstånd och nyanseringar i terrängen det vill säga hinder. Han går för stort i söket när han inte vet var viltet har fallit så det tar för lång tid (måste få in ljud och var han ska slå på nos och inte), men som sagt mer erfarenhet behöver Zune och då är det träning som gäller. Det som är så kul med Zune när vi tränar är att han tycker det är så kul, hans belöning är inte godis utan att få gå ut igen❤.

Ett annat litet mål är nog att ställa Zune i november i Rättvik vid SSRK Dalarnas utställning, men vi får se hur viljan är hos matte om ett litet tag.

Ha en bra vecka, kram!

Så glad att Bozze börjat ta viltet och bära in fint till mig, har varit lite jobbigt för honom att greppa men med lite konkurrans av Zune så har vi löst det. Nu tar han även när inte Zune är med, vilket är bra för det ska ju ske spontant. Så bilden som är på Bozze idag är det en väldigt stolt kille som bär in en kaja till matte❤.