21. jul, 2018

Semester i Norrland

Då har även jag äntligen semester, vad jag har längtat även detta år för lite veckor med ledighet och få vara med nära och kära lite extra. Började semestern förra fredagen med att göra en roadtripp till Norra Sverige, tillsammans med syster, svåger, mor och far (Janne och grabbarna var naturligtvis med också). När vi åkte uppåt landet så stannade vi till vid Höga kusten bron för lunch, vilken utsikt och vilken fin bro. Blev även så glad för ett kort som Malin tog på mig, Janne och buzen, så fin bild på oss alla.

Första stoppet blev Piteå och Fåröns stugby, där stannade vi i tre nätter. Stugan var inte i bästa skick men det gick ok att sova i. Lördagen blev det utställning för vår lilla stjärna Thor i beagle ringen, och både hund och förare Malin skötte sig utmärkt och fick med sig ett excellent från domaren. Kändes skönt att själv få slippa ställa denna gång utan kunde bara ha med hundarna för socialträning. Bozze var lugn och fin hela dagen så det är nog dags att börja ställa honom igen på någon inoff utställning. Efter utställningen åkte vi till Paltzerian i Öjebyn för lite lunch och jag tog stektpalt och lingonsylt, måste ju prova på deras paradrätt🙂, smakade lite som potatisbullar så det var helt ok. Fick även lite sightsing av min far av hans hembygd Öjebyn och fick se några ställen där han har bott med sin mor och far. Är verkligen intressant och höra hur han har haft det i sin barndom. Vilken skillnad det är på barnuppfostran nu och då, och extra tufft var det nog att vara barn när man endast hade en förälder i livet. Min fars far dog redan när min pappa var 7 år, så det blev mycket flyttar när det inte fanns så mycket pengar när det efter hans bortgång endast blev en liten lön in. 

På söndagen gjorde vi en hajk upp på Råberget som också ligger vid Öjebyn. Min farfar var stenhuggare så vi var upp till den plats där han tog sten för sitt arbete, vi hittade även ruinerna av den stuga som han haft för att bo i när han var uppe på berget.

Mamma hade även med sig fika upp på utsiktsplatsen så det blev lyxfika med vacker utsikt och guidning av hur min farfar jobbade med granitsten. Efter hajken så åkte vi till mina farföräldrars grav för att lämna en blomma och se lite av farfars alster som fanns vid kyrkogården. Efter detta åkte vi tillbaka till stugbyn för att se på vm-finalen i fotboll och ta det lite lugnt för det är ju trots allt semester. 

Måndagen så fortsatte vi mot Örnsköldsvik för nästa stopp, vi kom här fram till en camping som låg långt upp på ett berg, så vi hade fin utsikt över Bottenviken. Tog mig även en liten löprunda i värmen för att träna lite backträning och det var riktigt jobbigt och varmt, blev nog endast 3,5 km denna dag😋. Riktigt fin camping som jag faktiskt kan tänka mig att åka till igen om vi åker mot Ö-vik.

På tisdagen sa vi hejdå till syster och svåger som här fortsatte sin resa mot sin stuga i Hökvattnet i Jämtland, och vi andra åkte mot Matfors för att bo en natt vid Nordic Camping och titta lite på min mors hemstad. Gjorde även ett stopp vid Fjällrävens outlet för lite shopping och vad mycket fint det fanns där, kunde ju ha handlat hur mycket som helst😋.  Köte i alla fall ett par shorts, två blusar och en t-shirt.

Vi gjorde ett till stopp vid Skuleberget för att se lite vad de hade att erbjuda i vandring mm, skulle ju vara väldigt roligt att vandra där, trots att det är väldigt mycket uppför. Får kanske planera in det till nästa år, för är ju så kul att vandra men det blir så sällan av!! Åkte sedan till Matfors för lite guidning av mor, lika roligt här att se och höra hur hon bott och levt när hon var ung😀.

Skulle vara lite kul att släktforska lite både på mors och fars sida, vet ju så lite om vad vi har för släkt bakåt men det får bli ett projekt längre fram i livet. På kvällen vid campingen så var vi ner till Bottenviken för bad av hundar och därefter god mat, dryck och tv i min mor och fars husvagn.

Onsdagen åkte vi hem till Lövänget igen och få träffa Erik igen som hade gjort en födelsedagstårta till sin mor. Han vet verkligen vad mamsen tycker om och vilken god tårta❤. Måste ju säga att han fixat att vara själv hemma i 5 dagar riktigt bra, städat och fint hemma när vi kom hem och han har ordnat med egen mat och matsäck för jobbet. Stor stjärna av mamma får han, vad jag önskar att han snart får en egen lägenhet, tror att han skulle må bra att få klara sig själv och självklart komma till mamma och pappa ofta!!

Nu ska vi vara hemma en vecka för målning av hus, och annat pyssel som behövs tittas på inför hösten/vintern och även passa på att träna lite styrketräning och löpning innan vi åker ner till mina föräldrars sommarstuga i Dalsland. Fick en bättre beg montain bike av mina föräldrar i födelsedagspresent så det blir att prova den ordentligt när jag kommer ner till dem.

Resan till övre Sverige var verkligen jätte intressant, och jag tackar för bra guidning av både far och mor av deras hembygd och berättelser hur de har haft det under sin uppväxt❤.  Måste även skriva att alla hundarna har skött sig exemplariskt, trots värmen och att vi har åkte mycket bil och till olika platser. De har funnit sig i detta och bara varit så duktiga, men det var nog skönt ändå för dem att komma hem för de sov mycket första kvällen när vi kom hem. Vilken sommar vi har med värme och sol men tyvärr har det blivit så att det nu härjar flera bränder nu i skog och mark och som är svåra att släcka pga av att det är så torrt. Det är så man längtar till att det ska regna en hel vecka så det blir lite blötare ute och bränderna släcks fort!! Behövs så lite nu för att det ska bli ödestigna bränder som förstör för många människor.

Ta hand om er nu, och elda inget utomhus. Kram❤

 

 

 

Kommentarer

23.07.2018 07:36

SIS

Det blev ju en riktigt trevlig tripp 😊
Längtar redan t våran nästa gemensamma resa. Btw kollar du upp whiskyprovningen måste ha ngt att se framemot

23.07.2018 08:01

Åsa

Kollar upp Wiskeyprovningen, när i tid ska vi ta den?