11. mar, 2018

Hundkurs och årsmöte vid SSRK Dalarna

Då har snart ännu en vecka passerat och det känns faktiskt lite bra att få sitta en stund på söndagar och summera lite vad som hänt under vecka så man har lite koll vad man gjort...

Veckans egna träningsplan har fungerat bra och det blev tre spinningpass, en träff med min pt och i morses så åkte jag och Janne in till Lugnet för egen träning och då blev det 5 km på löpbandet och lite knäböj med vikter.

Nästa vecka har jag planerat in 3 träffar med min personliga tränare och ett spinningpass, vet inte om jag hinner med mer i och med att vi åker till Sara och Danne nästa helg för att hjälpa dem och flytta till sin nya lägenhet i Rud (Karlstad), vi kanske hinner in till Lugnet en sväng på söndag kväll för egen träning.

Denna helg har verkligen varit en helg i hundens tecken, först ut var det Bozze som skulle iväg på kursstart i jaktlydnad/apportering 1.0 grundfärdigheter med Sara Wester i Gubbo, det vi tränade på var att "titta på mig" dvs att Bozze ska spontant vilja ha kontakt med mig och orientera sig till mig för att vara med mig. En av övningarna var att lägga en godis på marken och säga varsegod och när Bozze hade ätit upp godiset på marken ska han återvända med sin blick till mig och här ge honom en belöning att vilja se mig.

En annan övning som jag ska träna en hel del på Bozze är DMT (distraktion, markör, treat), varje distraktion kan öka spänning både på ett negativt och positivt sätt i känslor. När spänning ökar fyller vi på koppen dvs den som kan rinna över😙.  I denna övning skulle vi bygga motståndskraft mot distraheringar, minska upphetsning (spänning) inför distraktioner, och försöka ändra det emotionella svaret med en positiv känsla, och bygga upp optimism och förtroende överallt och vart som helst. Det jag och Bozze fick träna var att vad som helst som händer i vår miljö ex en person går förbi, så ska en markör som ex är ett ord som betyder belöning i vårt fall är det ordet rätt, när Bozze vänder sig mot mig och bort mot distraktionen när jag säger ordet rätt får han en belöning. Övningen är också känd som begreppet skvallerträning. Bozze har ibland en tendens att bygga upp förväntan när han ser något längre fram så han är ibland "overloaded" när det kommer nära det vill jag träna bort utan fokus ska vara mig och det som är runt om oss.

Vi gjorde också 8:an, som ska hjälpa oss att få lugn och fokus på vad som händer nu. Bra att lära hundarna när det är situationer eller miljöer som ökar hudnes aktivitetsnivå, ex vid vatten, skott eller apporteringssituationer. I denna övning behöver jag två föremål som sätts ut parallellt med varandra, därefter började vi gå runt föremålen i en 8:a. Viktigt att tänka på är att gå lugnt så tempo och attityd smittar av sig på hunden, inga kommandon här utan bara vara tyst. Denna övning skulle jag nog vilja prova på Zune som ibland blir övertaggad vid apporteringsträning.

Sista öviningen vi gjorde denna em var följ mig, där målet var att Bozze skulle följa mig aktivt och vilja söka upp mig och min vänstra sida. Syftet med övningen var att lära hunden att bra saker kommer genom att följa mig. Vi hade hundarna okopplade, la en godis vid min vä fot, sa varsegod och jag började gå framåt, när Bozze ätit upp godiset så är målet att han ska söka upp min vänstra sida igen för att få godis vid min vä häl och så fortsätter man så att han vill följa mig och även bygga på att han kommer till min sida följer mig några steg ge belöning och fortsätt bygga vidare så att det blir en spontan vilja att gå fot.

Efter Bozzes kurs åkte jag hem till Sundborn igen och bytte till Zune för att åka till Finnbogård och träna honom i jaktlydnad/stadga, vi gjorde en väldigt lärorik och bra övning där vi skulle göra en inkallning med störning och när han kom fram skulle han gå en lugn fot bredvid mig. Fotgåendet börjar sitta väldigt bra även med störning men när Sara börjar kasta dummies vid inkallningen så är det jobbigt åt mr Zune, som gärna vill apportera först och sen kanske komma till mig. Fick göra om och göra det lite lättare innan vi fick till det😋. Men jag måste säga att det är så kul att träna med Zune när han är så lycklig, syns på hela honom att det är roligt med träning. Jag var hemma igen i Sundborn kl 20:30 och först då blev det middag men så lärorik dag med hundarna🙂.

Idag har jag och Janne varit på SSRK Dalarnas årsmöte, var mycket intressant att höra vad de har för planer för 2018 blev lite ledsen dock när jag såg att WT i Långshyttan går samma helg som jag är på utställning i Piteå, men men vi kan inte vara på allt. Zune fick även denna dag sitt championatpris från klubben, så jag var väldigt stolt fru och matte när jag såg Janne gå fram och hämta pris och diplom❤.

Har även under veckan anmält Bozze och Janne till viltspårskurs för Anders Henningsson i vår, hoppas nu att vårat yrväder har mognat lite så att han fixar anlagsprovet i vår. För Zunes del så ska han få gå en kurs vid SSRK "utveckling mot elitspår", där de vill utveckla förarens förmåga att läsa av sin hund i spårskogen och träna sig själv på att lägga upp utmanade spår till duktiga hundar. Denna kurs blir 8-10 juni och jag tror det blir väldigt kul för Janne och Zune att få jobba på i viltspåret för att bli ännu bättre🙂.

Blev ett långt inlägg idag, men hoppas ni orkar läsa❤

Kram!!

Kommentarer

12.03.2018 07:26

Malin

Heja er ni är så duktiga, du får visa mig övningarna när vi träffas alltid kul att lära sig nytt