29. nov, 2016

Dålig uppdatering

Nu är det längesedan jag skrev men har inte haft riktig skrivlust, men nu så blir det en liten uppdatering.

Vill först berätta att jag och Zune var och tränade för Sara Wester i torsdags och det var verkligen jätte roligt. Det var mycket fokus på fotgåendet lös utan koppel med störning av ex dummys och vi fick även träna på olika ideér av träning som vi kan göra nu under vintern. Zune bara älskar detta med träning och han tycker väldigt mycket om Sara, han förknippar nog henne med roligheter🙂. Hoppas verkligen vi blir med vid hennes planerade WT kurs i vår, vore så kul för oss bägge.

 I helgen har vi firat grabbarna här hemma som har fyllt år, Erik blev hela 22 år och Janne är nu 50 +, de som var med och firade var även mina föräldrar som kom upp redan på fredagen och Sara och Danne som kom på lördagen, så roligt att de kom upp och firade med oss och då speciellt för Erik så verkligen uppskattar när släkten kommer och firar lite. Det var meningen att vi skulle åka på utställning på söndagen men jag hoppade den när det kändes som jag behövde tid att få träffa Sara lite och höra hur allt är i Karlstad och även ge lite pepp i studierna som periodvis är ganska tuffa vid linjen hon har valt. Kändes som jag valde rätt i alla fall, det kommer mer utställningar längre fram som vi kan gå på och har jag tur kanske till och med att Sara kan följa med för jag tror det blir i Ludvika nästa gång. Jag har till och med fått med mig team Thor till denna utställning så det blir ett riktigt dreamteam vid denna utställning😀.

Idag har jag varit på Scandic Falun hela dagen för planeringsdag med sektionen. En riktigt bra dag med fokus på coachning. Tomas Olsson som var dagens föreläsare och coach var riktigt bra så dagen bara flög iväg och det kändes som den var på tok för kort, gillar verkligen detta med vardagscoacning och samtal. Han pratade om att han kunde erbjuda gruppcoachning och det ska jag nog anmäla mig till så jag kan utveckla mitt ledarskap ännu mer förhoppningsvis.

När jag kom hem tog jag och Zunebus en riktigt lång promenad i mörkret för det är det verkligen nu, får gärna komma lite snö så det lyser upp lite. Men ju måste ju ändå säga att i morse när jag var ner till sjön för att rasta hundarna bjöds jag av en väldigt fin soluppgång, som gjorde min start på dagen🙂

I morgon blir det jägarskolan, och jag har nu läst klart min läxa som denna gång var om olika slags jaktformer. Det som blev mest intressant för mig denna gång var klappjakt som är retrievernas specialitet. Retrieverraserna är framavlade under 1800 talet för att jobba som apportörer vid den tidens stora fågelklappjakter. Även idag har den sin givna roll på fasan, änder och hare. De raser som används främst är labradoren, golden och flatcoated retriever. Hunden ska kunna sitta lugn och tyst när mängder av fåglar flyger förbi skott smäller av och vilt faller överallt, här krävs både ett stabilt psyke och god dressyr. En bra retriever stressar inte upp sig i en hektisk jaktsituation, utan noterar lugnt var vilt faller och apporterar snabbt och effektivt på kommando.

Att beakta är att retrieverrasernas kloka och goda och lugna temprament har gjort dem populära långt utanför jakten, vilket har varit katastrofalt för jaktanlagen. Viktigt att undvika uppfödare som inte fullt satsar på de rastypiska jaktegenskaperna, om man vill ha en rastypisk retriever.

Det är lite synd att det avlas fram retriever som inte har jaktegenskaper utan är mest tunga och klumpiga med nästan obefintliga jaktegenskaper och är okoncentrerade. Är så kul att jag har börjat jobba Zune i apportering och att han utvecklas framåt, nu är han ingen jaktgolden men jag ser ju att hans för apportering finns där och det är bara att jobba vidare med den. Sen är det är annan fråga vilken hund som är mest lik orginalet av golden retriever, den vanliga golden eller jaktgolden? Får gärna skriva inlägg där om ni vet vad som är närmast just det ursprungliga😀.

Kul är det i alla fall att läsa om jakt och natur, lär mig otroligt mycket, men det blir nog så som min son befarar att jag kommer att ha svårt att skjuta viltet. Men jag ska i alla fall sikta på att skjuta upp och klara den praktiska delen men skott och säkerhet.!!

Ha en bra kväll❤