20. nov, 2016

Skönt med helg

Efter ytterligare intensiv vecka med möten och annat pyssel så blev den äntligen fredagsmys med hemmagjord pizza och liten vin, vi hade även hyrt film vid film och fabel så det blev verkligen en slapp kväll🙂. Lördagen så gick jag en sväng med grabbarna bus i skogen och hade även med mig en Ikea påse för att plocka lingonris till julkransen som jag enligt tradition själv brukar göra😀. Det var jakt i närheten så de sköt ganska nära oss när vi var ute i skogen, det var en bra och realistisk skott träning för grabbarna, varken Zune eller Bozze reagerade. Tror de var rådjursjakt för vi träffade en jägare på väg ut men som gick i andra riktiningen än oss med en tax och jag tror att de är duktiga på bland annat rådjur🙂.

På eftermiddagen så var vi på dop, Sanna Kvaråkers och hennes Johan skulle döpa sin son Alvar vid Sundborns kyrka och vi var bjudna att bevittna cermonin och komma på lyxfika vid Karlborns pensionat. Vilket fint dop det var med fina psalmer och faddertal, är lite mysigt att sitta i kyrkan ibland det blir lite tid för reflektion.

När vi kom till pensionat Karlborn så hade de dukat fram massor av fikabröd och tårta som de själva hade gjort och va gott det var, synd bara att man inte orkade allt för det var så mycket gott på bordet😀 och vilken fin dukning de hade gjort med ballonger och bebisblå dekorationer vid borden. Det var verkligen ett välarrangerat dop och tack att vi fick komma och se Alvar döpas, fika och träffa lite grannar🙂.

På kvällen så satt jag och läste min läxa till måndagens jägarskola och jag tycker verkligen att boken är bra, ett kapitel som jag verkligen föll för var kapitlet för jakthunden.

De jag fann intressant och jag faktiskt kändes rätt var att de flesta jakthundar bor inomhus med familjen och måste då givetvis vara väluppfostrade. Detta med fostran är även bra för att hunden ska kunna jaga effektivt, och det är en felaktig och otidsenligt att lydnad gör en jakthund sämre att jaga. Väluppfostrade och lydiga hundar samarbetar bättre med jägaren och gör jakten effektivare när hunden håller bättre kontakt i jaktmarker och man behöver inte leta efter den när jaktdagen är slut. Även delen i kapitlet om jakthundar där det står att börja inte jaga för tidigt med din hund innan lydnaden och samarbetet sitter ordentligt, det kanske går bra första säsongen då hunden fortfarande är oerfaren och och kanske känner sig lite osäker men så snart den börjar bli självständig och jagar mer för sitt eget nöjes skull än vad du som förare vill att den ska göra. Nu har väldigt dålig koll på vad tidigt är för en jakthund (ex drivande hundar), men även de måste väl få vara valp och de är väl valpar även de tills att de är ca 9 månder då de övergår till juniorer. Skynda långsamt, och satsa på lydnad först och som det står i jägarboken och som jag förstod boken är att ett effektivt sätt att förstöra en lovande jakthund är att gå för tidigt i jakt. 

På fm idag fick jag med mig Janne och grabbarna ut i skogen, har tränat Zune i apportering och även börjat lite smått med att introducera Bozze med att ta och släppa dummys. De vi jobbar på ute är inkallningen, stanna kvar och gå fint i koppel, inomhus så jobbar vi med ligg och ligga kvar och jag tycker han är lättlärd och vill göra rätt. 

Jag ska faktiskt på torsdag åka till Sara Wester och träna Zune, vilket ska bli riktigt kul. Känns bra att få träna med någon och få lite tips och råd hur vi ska träna hemma, lite tråkigt är det dock nu att det blir så mörkt på en gång så det känns som man inte hinner med så mycket träning utomhus just nu.

Nu så tror jag pausen som jag tog för att slippa städa är slut, får försöka göra detta klart idag så jag slipper under veckan. Veckan som kommer verkar bli intensiv och rolig, mycket kurser och så blir det kalas i helgen när både Janne och Erik fyller år, och så kommer även Sara hem på lördag vilket jag ser fram emot.

Ha en trevlig söndagskväll❤