20. jun, 2016

Viltspårsträning

Igår la vi ett blodspår åt Zune för nu är det dags att försöka att jobba på ett av våra mål nämnligen öppen klass i blodspår, gäller nu bara att få till tiden och kunskapen att lägga riktigt bra spår så han får rätt förutsättningar att lyckas. Det som varit vårt stora aber är starten som nu är en sökruta. Jag och Janne kollade runt vid SKK hemsida för att få tips men svårt att hitta tänket där så jag ringde familjens proffs och som har en lång erfarenhet av just spårning min syster Malin. Vi skall lägga en ruta på 25*25 meter och gå in någonstans med klöven utan att bloda och någonstans i mitten lägga spårstarten med blod för att sedan gå ut ur rutan utan blod för att börja bloda efter rutan, därefter gjorde vi ett kortare spår för vi ville se hur han löste rutan denna gång så spåret blev 300 meter med både vinklar, blodupphåll på ca 15 meter och även tokvinkel. Spåret var inte så lätt för det var mycket ris och busk, bitvis fick han gå vid en å och mycket djur rör sig i området, spåret gick även förbi älg spillning och såg även att rådjur hade rört sig i området så jag var väldigt nyfiken på hur han skulle lösa detta🙂.

Spåret fick ligga ca 8 timmar, det är kort tid så vi måste lägga mycket längre tid nästa gång men det fick bli så när vi inte hade planerat det bättre, och vädret var blandat både regn och sol och svag vind. Det vi även kollar lite extra när vi går ut med Zune i spåret är tiden, när han gjorde anslagsprovet förra hösten så var han precis klar innan tiden var för lång, så vi har jobbat för att få upp takten (motivationen) en aning. Det har varit liksom tvärtom här än i apporteringen där motivationen är i topp..

Då var det i alla fall dags att gå ut och jag filmade starten vid spårrutan (bra tips från Malin), och han gjorde det riktigt bra. Janne gick in i ett av hörnen och började valla, hade dock lite kort lina först så jag fick påpeka att han fick länga så att Zune fick utrymme att jobba. Han gjorde två vändor fram och tillbaka sedan var han i spåret (tiden i spårrutan blev strax under 2 minuter), sedan var han väldigt duktig, gick klockrent på allt och även sträckan vid ån som jag trodde var en väldigt jobbig störning, gjorde en ringning vid den vinkeln som låg vid ån och gick sedan rätt i spår. Det känns som det svåra är kul för Zune för han går bra vid bloduppehåll och tokvinkel, han jobbar verkligen då och nosen är nere... Zune har nog mognat och jag tror att med lite mer träning så är han klar för att prova öppen klass i viltspår. Vi tänkte till helgen lägga ett öppen klass spår med rätt tid, längd och de svårigheter som ska vara vid öppen klass. Tyvärr får han inte skotträningen som är i den klassen när vi inte har någon som kan skjuta. Är så roligt att se hur Zune jobbar och han tycker det är så kul, som belöning igår förutom att ha hittat klöven, fick han busa lite med en pälsleksak och det var uppskattat 😀. Ska nu försöka planera in när Zune får gå prov, och vi får se om det blir Janne eller Malin som går med honom, för en sak vet jag jag själv ska inte gå blir alldeles för nervig och det känner Zune så jag får hålla mig till apporteringen, sök och utställnings utmaningarna. Är så glad att jag har Malin som kan allt som detta ämne för vi som förare och hjälpreda (som jag är ) är väldigt nybörjare i detta och detta med sökrutan är jag lite osäker på om vi gör rätt, vore bra om någon kunde vara med att lägga spåret och gå med Janne så att han gör rätt när han går med buset.

Ha en bra vecka, så hörs vi närmare midsommar❤.