17. jun, 2016

Apportering i Grangärde

Igår var apporteringsträning i Grandgärdet för Sara Wester, tyvärr var det sista gången för denna kurs och längtar redan till kommande träningar som Sara har, är så nöjd med träningarna och har lärt mig massor.

Vi var endast två kursdeltagare i går så vi fick träna i massor i hela 2 och ½ timme, så både jag och Zune var helt slut men väldigt nöjda.

Vi började med att ha passivitetsträning och skotträning vilket gick bra för bägge hundarna, helt coola känns väldigt bra att Zune inte är skotträdd. Därefter gick vi en rallylydnads runda i skogen, Sara hade satt upp lappar i skogen där det stod intruktioner för vad vi skulle göra och det var allt från inkallning till gå fot med apport. Efter lite insmornig av myggsray och kaffe, gick vi över till apportering/sök träning. Började med att Zune fick apportera en boll och en dummys och det gick bra, och fort in. Sara tog sedan fram en pälsdummys på 1 kg och tror nästan Zune höll på få slag, skulle bara ha den så jag fick jobba hårt för att få fokus på mig och inte pälsdummysen😲.

 

Gjorde sedan en sök-övning med pälsdummysen och det var en mycket motiverad Zune, fanns liksom inte något som hette jag hittar inte utan snabbt på med nosen och gjorde ett mycket bra jobb. Jag trodde först att han inte skulle komma in till mig utan men det gjorde han, gjorde ett omtag för han misstog sig på vikten och behövde lägga rätt men in till mig, så stolt matte!! Därefter gick vi över till vattenapportering och det blev nu en kant med djupt vatten, fixade ut och grepp och in bra men behöver jobba på avlämningen. Vill gärna skaka och släppa tidigt, men fick denna gång en riktig aha upplevelse hur man kan jobba fram det snabba upp och till mig utan skakning. Vi gick till grundare vatten, Sara kastade ut, Zune ut för att hämta, in och här tog jag till kommando "håll fast", vilket han gjorde och Zune upp några meter och jag ger honom kommado loss och han släpper, vi tar nu fram päls dummysen (får inte se den innan) för att få drag hjälp och hastighet upp till mig och jäklars vilken fart det blev. Vi gör om övningen och jag säger bara håll fast när han är på väg upp och han kommer upp "utan skakning" och lämnar av varav jag tar fram dummysen och kastar iväg iväg bakåt för att få belöning och fart. Provade igen och farten på Zune ökar och ingen skakning, så belöningen men pälsdummysen är ju perfekt nu i inlärningsfasen att det ska gå snabbt upp till mig utan skakning och släppa dummys, utan upp till mig och lämna av och få belöning!!😀. Var så himla nöjd och stolt när det faktiskt fungerade och vad fort han fattar. Ska ta det igen hemma i helgen så att vi får jobba vidare med detta... Så kul att få riktig bra hjälp som gör att man kommer vidare. Sara menar att man måste vid en inlärning av nya saker dela upp det i små delar och sedan bygga på dem till en helhet vilket verkar för mig logiskt. Men allt blir så mycket lättare när man har någon som berättar för en vad jag ska göra som hundförare och hur jag ska tänka, är ibland så svårt när man är själv. Det vi även måste träna på som jag har nämnt tidigare är stadgan, Zune blir så "på" ibland och håller på att krypa ur skinnet för att jobba. Igår gick det mycket bättre än förra tillfället, lugn och fin när Sigge (den andra hunden) tränade på land men när det blev övningar i vattnet då började pipandet och krypandet för att få gå ner till vattnet och lyssnade mindre bra på vad jag sa, mitt lilla busfrö. Ja, det märks verkligen att han tycker detta med apportering och sök är jätte kul, svansen går hela tiden och är så motiverad och arbetsvillig så det blir att fortsätta jobba med detta framöver och gå på öppna träningar vid SSRK och kurser som Sara har😀.